Őspark

Az őspark

A vadászkastélyt és a kiszolgáló létesítményeket négyhektáros őspark veszi körbe.
A bekerített park a kastéllyal egyidejűleg létesült. A kor divatja szerint meghagyták az eredeti erdei flórát és ebben a környezetben helyeztek el dísznövényeket és egyéb kertépítési megoldásokat. Az erdei növényzet megőrzése miatt sok száz-százötven éves példány is található!

Kiemelkedő látnivalók:
KÉP (A hármas ikrek)

A hármas ikrek:
A park kapuján belépve az út két másfél évszázados ősi tölgyfa között kanyarog. Az útra átlós vonalban álló négy tölgymatuzsálem közül a harmadik az úttól jobbra álló, hármas törzsével igazi unikum.

Pallas:
Tovább haladva a bevezető út jobb oldalán egy kő obeliszk áll „Pallas” vésettel. Itt nyugszik az építtető Borhy György fenti nevű kedvenc hátaslova.

Boldogság fa:
A 200 méteres bekötőút körforgalomba torkol, amely közepén áll a park emblematikus fája, egy óriási kocsánytalan-tölgy. Az elmúlt évtizedekben sok száz jegyespár mondta ki alatta állva a boldogító igent. „Boldogság fának” is becézik.

Az öreg és a fia:
A „Boldogság fától” néhány méterre észak-keletre található egy hasonló nagyságú tölgy, melynek lombkoronája leárnyékolta környezetét. A sarjak így nem kaptak fényt és „fiai” szabályos kört alkotva állják körbe „apjukat”.

A karácsonyfa:
Ugyanitt, nyugati irányban látható egy templomtorony magasságú Douglas fenyő. Érdekessége, hogy tűleveleit megtörve narancsos, fahéjas illatot érzünk, igazi karácsonyi hangulatot idézve.

A sziklán ülő:
A körforgalomtól nyugatra álló kastély ívelt terasza előtt óriási nehézmagú fekvőboróka látható. Az öt méteres átmérőjű növényt sziklák támasztják alá.

A mókusok fenyői:
A terasszal szemben az út túloldalán szabályos rendben őt fa, négy különböző fajtájú fenyő és középen egy kínai életfa alkot egységet. Csendes nyári reggeleken a park mókusainak játszótereként adnak látványosságot a teraszon kávézó vendégeknek.

Hárman párban:
A terasz előtt elhaladva, szemben egy 28 méteres leylandi ciprus zárja le az utat. A monumentális növény száz év körüli korú és déli oldalán egy 15 méteres boróka és egy 20 méteres fenyő nőtt bele a lombozatába, izgalmas, meghökkentő egységet alkotva.

A bonsai:
A fenti hármas növénytársulástól jobbra fordulva a kastély dél-nyugati falán boltíves fülkében két pufók angyalka látható – amennyiben a combnyi vastag törzsű nehézszagú borókától észlelhető. A kertészeink a növényóriást „bonsai-ra” vágták, így épphogy eléri a 9 méter magasan lévő ereszcsatornát.

A titkos tisztás:
Az ellenkező irányban, a mókusok fenyőin túl buxusok zöld fala zár be egy kör alakú, 20 méteres átmérőjű területet. A buxusokon átverekedve magunkat egy minden irányban zárt tisztásra lelünk. Mikor megutattam kisfiamnak, ő ? a kettőnk titkának nyilvánította és hallgatást kellett fogadnom, Később estig ő is csak húsz legközelebbi barátjával osztotta meg a titkot.

A ló emléke:
A park déli szögletében két buxus bokor között két méter magas faragvány áll, kőoszlopon csorba kővázon. Az oral history szerint az építtető egyik utódja emelte emlékként hátaslova sírja fölé, apja hagyományait ápolva. Felirata sajnos nem olvasható.

A non plus ultra buxus folyosó:
A körforgalomtól a kastély északi oldalán elhaladunk a ? négy emelet magas torony mellett és oldalról feltűnik a kert legfontosabb látnivalója, a méltán híres buxus sétány.
A 30 méter hosszú zöld folyosó két végén barokkos ívekkel csalogatja a látogatókat. Mivel a cserje igénytelen, de rendkívül lassan növő bokor, a korát a szakértők 100 évnél idősebbre becsülik. Esküvői fotók kötelező helyszíne.

A kerti sütögető:
Túl a zöld folyosón két sziklakert között áthaladva a bográcsozó és szalonnasütő helyhez jutunk, melyhez egy faház biztosítja az infrastruktúrát és a hirtelen záporok elleni védelmet.

A pálya:
A kerti party-k helyszínétől északra műanyag borítású teniszpálya épült. A labdafogóhálóval és éjszakai világítással ellátott zárt pálya kosárlabda palánkkal is ellátott, egyéb labdajátékokra is alkalmas.

A kripta:
A park északi részén, távol a kastély épületegyüttesétől kilenc sírhelyet magába záró kripta áll. A 80-as években az ide temetett családtagok koporsóit a falu temetőjébe szállították és ott adták meg végtisztességet. Az épület ?

A szakrális tengely:
A kripta bejáratának háttal állva, egyenes vonalú sétány végén sziklákból kialakított kis domb tetején törött emlékoszlop áll, melyre karnyi vastag törzsű borostyán kúszott fel az évtizedek alatt. Sajnos 2015 telén egy vihar a borostyánt letörte az oszlopról. Az új hajtások megjelentek a borostyán tövén, így remélhetőleg évek múlva helyreáll a kompozíció.

A gyöngyösi Szent Bertalan plébánia plébánosa, Juhász Ferenc atya hívta fel a figyelmet a tudatos kertépítésre, a szakrális tengely kialakítására.

A kripta, a végső nyughely a halál helye mellyel szemben a kegyelet, az emlékezés csonka oszlopa áll.

Az oszlop tövénél mesterséges forrás található, melynek víze a sziklákon csorog le az előtte lévő rombusz alakú medencébe. A forrás az életvizét, a megújuló életet szimbolizálja. A profán? hasznosítás példája a medence túlfolyójától induló, kövekből kirakott kanyargó patakocska mely egy ma már használaton kívüli merülő medencébe torkollik. A kút táplálta forrás hideg víze nyáron a meleg köveken temperálódott míg a medencébe érkezett. A medence túlfolyója egy kőből épült csobogó, melynek kőfaragványain szecessziós díszítések láthatók.

A 40.000 m2 –es őspark minden szépségét lehetetlen felsorolni, már csak terjedelmi okokból is. Jöjjön fel, látogasson meg minket és találja meg a csak Önnek megmutatkozó csodát!